Η θέση προσφέρεται για διαφήμιση

Η θέση προσφέρεται για διαφήμιση


Καλησπέρα, με δεδομένη την διακοπή του Πρωταθλήματος και την έλλειψη αγωνιστικών υποχρεώσεων του Παναθηναϊκού μας, αποφάσισα  να αναφερθώ σε κάποια πράγματα που θα "γεννήσουν" πιθανότατα γκρίνια, αλλά δεν μπορεί να συνεχιστεί ο στρουθοκαμηλισμός στο όνομα της δήθεν ενότητας και υγείας.

Η προώθηση ποδοσφαιριστών από την ακαδημία μας στα πρώτα χρόνια διοίκησης Αλαφούζου, ήταν μονόδρομος. Η βίαιη ποδοσφαιρική ενηλικίωση καμιά δεκαριά αμούστακων, έγινε μόνο και μόνο γιατί δεν υπήρχε δεκάρα τσακιστή, ώστε να πραγματοποιηθούν μεταγραφές έμπειρων και καταξιωμένων ποδοσφαιριστών (Ελλήνων ή Ξένων). Αυτή είναι η πραγματικότητα. 

Ότι ο κύριος Αλαφούζος και οι πέριξ αυτού (παράγοντες, επαγγελματίες οπαδοί-σχολιαστές, υποτακτικοί δημοσιογράφοι, κ.α.) παρουσίασαν αυτή την αναγκαία επιλογή ως μοντέλο ποδοσφαιρικής ανάπτυξης (που εκπορεύεται από τις "αξίες" που διέπουν την νέα διοικητική εποχή), με βασικό κορμό τα παιδιά των Ακαδημιών, είναι για παιδάκια. 

Θεωρώ πως αν γινόταν από την αρχή μια δημόσια και ξεκάθαρη ανάλυση των οικονομικών δεδομένων της ΠΑΕ και του νέου ιδιοκτήτη της, θα είχαμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα στην προσπάθεια να επιβιώσει οικονομικά ο Σύλλογος. 

Πιο εύκολα θα έδινε χρήματα ο κόσμος του Παναθηναϊκού στην ΠΑΕ αν ήξερε την ζοφερή οικονομική κατάσταση του Συλλόγου και τους κινδύνους για πτώχευση που εγκυμονούσαν, ειδικά αν παράλληλα του προσέφερε η διοίκηση το όραμα του νέου σύγχρονου γηπέδου, παρά πουλώντας του παραμύθια για χιλιάδες εγγραφές, πλούσιους Παναθηναϊκούς που θα βοηθήσουν και ανταγωνιστική ομάδα με παιδιά από τις Ακαδημίες (όπως και αποδείχτηκε στην πορεία). 

Αντί αυτού, επέλεξαν τις γελοίες δηλώσεις περί 40.000 μελών που θα συνεισφέρουν από 500 ευρώ, για 20 επιφανείς Παναθηναϊκούς που μετά από συνάντηση αποφάσισαν πως θα συνδράμουν με 50.000 ευρώ το ελάχιστο έκαστος και μετά την πρόταση Καλτσίδη το αμίμητο "Δεν δίνουμε τον Παναθηναϊκό για 15 εκατομμύρια ευρώ, αυτά θα τα μαζέψουμε μόνοι μας". 

Η αλήθεια είναι όμως......... πως μετά από τέσσερα χρόνια λειτουργίας της Συμμαχίας, δεκαπέντε εκατομμύρια ευρώ δεν έχουν συγκεντρωθεί ακόμα (κοντά στα 8,3 εκατομμύρια ευρώ εμφανίζονται στον counter), παρότι στον λογαριασμό έχουν προστεθεί περί τα 5 εκατομμύρια ευρώ, από άγνωστους "ευεργέτες". 

Γιατί επέλεξε η διοίκηση αυτό τον δρόμο που οδηγούσε σε οικονομικό και αγωνιστικό αδιέξοδο? Γιατί ήξερε πως μπορεί να χειραγωγήσει τον κόσμο και αυτό το πέτυχε με δύο τρόπους: 

1) Με τον συναισθηματικό εκβιασμό των φιλάθλων του Παναθηναϊκού χρησιμοποιώντας ως βιτρίνα τα παιδιά από τις Ακαδημίες και 2) με την συσπείρωση μιας ομάδας φιλάθλων γύρω από τον Αλαφούζου, που θα απομόνωναν βιαίως όποιους είχαν απαίτηση για την δημιουργία μιας ομάδας αντάξιας του ονόματος, της ιστορίας και των αγωνιστικών στόχων που επιβάλλεται να έχει ο Παναθηναϊκός.

Η αλήθεια είναι πως τα κατάφεραν εν μέρει. Με μόλις 9.000 μέλη η οικονομική ενίσχυση κινήθηκε σε ρηχά νερά, αλλά η μικρή και ελεγχόμενη Λεωφόρος τους βοήθησε να σιωπήσουν κάθε φωνή αντίθετη στην σμίκρυνση του Παναθηναϊκού. Έπεισαν (άραγε με ποιο τρόπο?) αυτούς που σιχαίνονταν τα λογιστικά βιβλία, να γίνουν υπέρμαχοι της οικονομικής εξυγίανσης. Μιας εξυγίανσης που μετά από τέσσερα χρόνια λιτότητας με απολογισμό μόλις ένα κύπελλο και αμέτρητες ξεφτίλες (ειδικά στην Ευρώπη που διατηρούσε υψηλά το φρόνημα των Παναθηναϊκών παρά τα χαμένα πρωταθλήματα στην Ελλάδα), ακόμα δεν έχει επιτευχθεί. 

Η οικονομική εξυγίανση υπεράνω όλων. Με λίγα λόγια η καλή εικόνα των λογιστικών βιβλίων, αυτών που κάποτε αναφερόμασταν με βδελυγμία, απλώνοντας μάλιστα πανό στο γήπεδο. Σήμερα όμως, οι ίδιοι άνθρωποι απασχολούνται σοβαρά με το πόσα χρήματα εισπράττει κάθε ποδοσφαιριστής της ομάδας ή πόσα θα τσεπώσουμε αν πουλήσουμε το Χ ποδοσφαιριστή ή πόση αποζημίωση πρέπει να καταβάλλουμε για να λύσουμε το συμβόλαιο με ποδοσφαιριστή που δεν μας "κάνει".

Σήμερα μπορούμε να περιμένουμε τον Χ Αμπέϊντ μέχρι να "πέσει" η τιμή του στα πλαίσια που μπορεί η ΠΑΕ να τον αγοράσει.......σε άλλες εποχές θα γκρεμιζόταν το γήπεδο για τον κουφάλα τον ιδιοκτήτη που δεν βάζει 100.000 ευρώ παραπάνω να πάρουμε τον "παικταρά" να κάνει την διαφορά. 

Αλλά ξέφυγα πολύ από το θέμα που με έκανε να γράψω το σημερινό κείμενο το οποίο αφορά την αποδόμηση του σχεδίου ελληνοποίησης και αξιοποίησης των Ακαδημιών και ευχαριστώ τον Γιώργο που με αφορμή ένα δικό του κείμενο, ξεκίνησα να το γράφω. 

Γιατί κύριοι ουδέποτε υπήρχε πλάνο αξιοποίησης των Ακαδημιών. Αυτές σχεδόν πέθαναν με την μετακόμιση στο Απήλιον. Με την μείωση των μισθών των προπονητών. Με τις περικοπές στα κονδύλια που αφορούν την λειτουργία τους. Με την αθρόα "απελευθέρωση" νέων ταλαντούχων ποδοσφαιριστών. Με το "θάψιμο" όλων αυτών που ανέβηκαν στην πρώτη ομάδα και ουδέποτε πήραν τις ευκαιρίες που δικαιούνταν.  

Αρκετά απ τα "δικά" μας παιδιά έφυγαν ή θα φύγουν σύντομα και μάλιστα με τον χειρότερο τρόπο. 

Το όνειρό τους και η επιθυμία τους για μια καριέρα ποδοπατήθηκε, από αυτούς που τους υπόσχονταν τα πάντα. Παιδιά αμούστακα, που έκαναν το λάθος να πιστέψουν ότι βρίσκονται σε ένα Σύλλογο με παράδοση στην προώθηση των "δικών" του παιδιών. Που εφοδίαζε για χρόνια τις Εθνικές ομάδες. Που λειτουργούσε με αξιοκρατία και δεν προωθούσε παιδιά "χορηγών". 

Τέτοια παιδιά απομακρύνθηκαν από τον Παναθηναϊκό. Απομακρύνθηκαν με την ρετσινιά των λίγων, των αλαζόνων και των αχάριστων. Αφού τα "τάισαν" με ελπίδα, αφού τα "ξεζούμισαν" φορτώνοντας τις αποτυχίες της διοίκησης και του προπονητή, τους πέταξαν σαν στυμμένες λεμονόκουπες. Αποδιοπομπαίοι τράγοι.

Ας μην γελιόμαστε κύριοι...... δεν την αγαπάνε την ακαδημία (δείτε που τερμάτισαν φέτος οι ομάδες των Ακαδημιών στα πρωταθλήματα που συμμετέχουν) και δεν ποντάρουν σε αυτή....... τρανταχτό και πρόσφατο παράδειγμα, η συνειδητή επιλογή να αγοράσουν πορτιέρο (νέο και ταλαντούχο είναι αλήθεια), παρά να εμπιστευτούν τους δυο δικούς μας. 

Με ελάχιστες εξαιρέσεις, πολλά από τα παιδιά δεν πήραν ευκαιρίες να αποδείξουν τι μπορούν να κάνουν..... και πραγματικά απορώ γιατί δεν έγινε, αφού τις δύο πρώτες χρονιές απ είχαμε 37 και 20 βαθμούς από την κορυφή? Γιατί δεν έγινε πέρυσι μετά την απομάκρυνση από την κορυφή, παρά μόνο στο παιχνίδι με τον Ατρόμητο? Γιατί στάλθηκαν πέντε παίκτες στην Νίκη Βόλου και δεν μοιράστηκαν σε περισσότερες ομάδες ακόμα και μικρότερης κατηγορίας ώστε να "ψηθούν"? 

Και στην τελική αν ήταν τόσο ακατάλληλοι για τον Παναθηναϊκό, γιατί τους προσφέρθηκαν επαγγελματικά συμβόλαια? Γιατί δεν υπέστησαν κυρώσεις όλοι αυτοί που εισηγήθηκαν την προώθησή τους? Γιατί κάποιοι μετά από μερικές εμφανίσεις τους κλήθηκαν να ανανεώσουν και στο τέλος αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς να πάρει ευρώ ο Σύλλογος? 

Ρητορικά είναι τα ερωτήματα κύριοι. Η απάντηση είναι αυτή που σας έδωσα στην αρχή του κειμένου. ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΔΕΚΑΡΑ ΤΣΑΚΙΣΤΗ και βάφτιζαν το κρέας ψάρι, με στόχο την εξαπάτηση του κόσμου του Παναθηναϊκού, αδιαφορώντας παράλληλα για την ψυχολογική πίεση των νεαρών ποδοσφαιριστών.

Σκεφτείτε μόνο, πόσοι ανέβηκαν πριν τρία χρόνια και πόσοι έμειναν τελικώς. Πόσοι "έπιασαν" ή πόσοι έχουν πραγματικό μέλλον στην ομάδα. Πόσοι έχουν θέση βασικού, πόσοι παίζουν ή πόσοι μπαίνουν έστω κι ως αλλαγή, πόσοι ακολουθούν τις αποστολές. 

Από αυτούς που παραμένουν σήμερα στον Παναθηναϊκό, μόνο οι Λαγός Τριανταφυλλόπουλος και Χουχούμης θα πάρουν χρόνο συμμετοχής. Οι υπόλοιποι δεκαπέντε που προωθήθηκαν στην πρώτη ομάδα τα τελευταία τρία χρόνια πήγαν ή θα πάνε άκλαυτοι. Κάποιοι όμως θα έχουν την τύχη του Καπίνο..... θα κάνουν μια προσωρινή στάση και στο τέλος του δρόμου τους θα καταλήξουν στο λιμάνι. 

Η πιθανή ενδεκάδα της ομάδας για την επόμενη σεζόν, θα αποτελείται από 8-9 ξένους με ότι αρνητικό συνεπάγεται αυτό. Να θυμίσω πόσο αρνητικά σχολιάζαμε ενδεκάδες άλλων ομάδων, όταν δεν είχαν ούτε ένα Έλληνα. 

Η μεγάλη "επιτυχία" της διοίκησης Αλαφούζου είναι πως βρήκε μια Ακαδημία που πρωταγωνιστούσε στα πρωταθλήματα που συμμετείχε (πρωταθλητές το 2012), με ευρωπαϊκές παραστάσεις συμμετέχοντας σε τουρνουά μεγάλων ομάδων, με τις καλύτερες εγκαταστάσεις, με 3 ποδοσφαιριστές να είναι έτοιμοι να πρωταγωνιστήσουν στην Ελλάδα (Καπίνο, Μαυρία, Ρισβάνη) και κατάφερε να τις διαλύσει, αφού πρώτα ξεπούλησε όσους μπορούσαν να της φέρουν λεφτά προκειμένου να γαντζωθεί στις καρέκλες. 

Καταλαβαίνω πως βίαια προωθήθηκαν στην πρώτη ομάδα όσοι ξεχώριζαν από την ομάδα Νέων και αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωσή της......αλλά επί τρία χρόνια ποιες κινήσεις έχουν γίνει για την ενίσχυση της? Πόσοι νέοι παίκτες από τις Ακαδημίες του Παναθηναϊκού στην Περιφέρεια, έχουν φιλοξενηθεί στην Αθήνα? Ποιοι νεαροί ξένοι αποκτήθηκαν, κατόπιν προτάσεως από τους σκάουτερ του Συλλόγου? 

Η περσινή βαθμολογία Κ-20
Ακόμα και στο επίσημο site της ΠΑΕ, τα link που αναφέρονται στις Ακαδημίες είναι "υπό κατασκευή", το μόνο που έχει απομείνει είναι ένα κείμενο που λέει με υποκρισία:"Η Ακαδημία Ποδοσφαίρου είναι η μεγαλύτερη επένδυση όχι μόνο για τον ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ αλλά και για ολόκληρη την ελληνική ποδοσφαιρική κοινότητα.Η Διοίκηση και οι Προπονητές φροντίζουμε για την ολοκληρωμένη εκπαίδευση των νεαρών παικτών, ώστε να ανδρωθούν με τα ιδανικά που χαρακτηρίζουν την ιστορία μας.

Παιδιά από όλα τα μέρη της Ελλάδα και το εξωτερικό, επιλέγονται κάθε χρόνο στο πρόγραμμα της Ακαδημίας. Μετακομίζουν στο νέο Προπονητικό Κέντρο του Παναθηναϊκού στο Κορωπί, αναπτύσσουν το ταλέντο τους και προετοιμάζονται να γίνουν επαγγελματίες ποδοσφαιριστές.

Τα παιδιά παρακολουθούν ιδιαίτερα σχολικά μαθήματα και μαθήματα ξένων γλωσσών με έξοδα της Ακαδημίας. Όσα παιδιά προέρχονται από επαρχιακές πόλεις ή από άλλες χώρες, φιλοξενούνται στο ξενοδοχείο του προπονητικού κέντρου".


Το πρόβλημα κύριοι είναι σοβαρό...... σε καμιά περίπτωση δεν υποστηρίζω πως άξιζαν όλα αυτά τα παιδιά να βρίσκονται στον Παναθηναϊκό, αλλά επιμένω πως κάποια δεν πήραν τις ευκαιρίες που δικαιούνταν και υποχρεούταν η ομάδα που τα γαλούχησε να τους δώσει. 

Ελπίζω να μην γίνει το ίδιο λάθος με τους ταλαντούχους Λάμπρου, Αγγελόπουλο και άλλους. 

Οι 20 ομάδες  με τις καλύτερες ακαδημίες:

1-Άγιαξ (Ολλανδία)

2-Παρτιζάν (Σερβία)

3-Μπαρτσελόνα (Ισπανία)

4-Διναμό Ζάγκρεμπ (Κροατία)

5-Σαχτάρ Ντόνετσκ (Ουκρανία)

6-Χάιντουκ Σπλιτ (Κροατία)

7-Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)

8-Σπόρτινγκ Λισαβόνας (Πορτογαλία)

9-Ερυθρός Αστέρας (Σερβία)

10-Σπάρτα Πράγας (Τσεχία)

11-Φέγενορντ (Ολλανδία)

12-Διναμό Κιέβου (Ουκρανία)

13-Διναμό Μινσκ (Λευκορωσία)

14-Πόρτο (Πορτογαλία)

15-Λιόν (Γαλλία)

16-MTK Βουδαπέστης (Ουγγαρία)

17-Χέρενφεν (Ολλανδία)

18-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (Αγγλία)

19-Βοϊβοντίνα (Σερβία)

20-HJK Ελσίνκι (Φινλανδία)

Στην κορυφή του πίνακα βρίσκεται όπως ήταν αναμενόμενο ο Άγιαξ, ενώ υπάρχουν και 2 ελληνικές παρουσίες. Ο ΠΑΟΚ βρίσκεται στην 46η θέση και ο Παναθηναϊκός στην 74η (διατηρείται σε αυτή τη θέση λόγω των προηγούμενων καλών αγωνιστικών επιδόσεων και εγκαταστάσεων, οσονούπω θα αξιολογηθεί πάνω από την 100αδα, όπως και η πρώτη ομάδα άλλωστε).

Πήξαμε στην "Υγεία"........

Αλέξανδρος - GT67


 
Top