Η θέση προσφέρεται για διαφήμιση

Η θέση προσφέρεται για διαφήμιση


Γράφει ο Giorgos Chrl

Καλημέρα κύριοι. Αποφάσισα προς το παρόν να αφήσω στην άκρη το μπάσκετ, προκειμένου να αναφερθώ στις εξελίξεις στο ποδοσφαιρικό τμήμα. Ως γνωστόν, ο Γιάννης Αναστασίου αποτελεί παρελθόν από τον πράσινο πάγκο πληρώνοντας τον αποκλεισμό από την Ευρώπη αλλά και τις κάκιστες εμφανίσεις στο πρωτάθλημα που οδήγησαν τον Παναθηναϊκό στο -8 από τον Ολυμπιακό και ουσιαστικά εκτός τίτλου από τον Νοέμβρη. Την θέση του πήρε ο Ιταλός Στραματσιόνι που αναλαμβάνει το δύσκολο έργο να βγάλει τον Παναθηναϊκό από το τέλμα και να διεκδικήσει τους στόχους που έχουν μείνει για να μην θεωρηθεί η χρονιά αποτυχημένη.

Το παρακάτω κείμενο λοιπόν, θα αναφέρεται σε αυτά που περιμένουμε να δούμε από τον νέο προπονητή, καθώς και να κάνουμε μια προσέγγιση για το τι τακτική θα ακολουθήσει για να βελτιώσει την άσχημη εικόνα.

Τι μπορεί να αλλάξει λοιπόν ο Στραματσιόνι;

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Μετά τον αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, η ομάδα ψυχολογικά κατέρρευσε. Το πλήγμα ήταν τεράστιο, καθώς οι παίκτες ένιωσαν αμέσως στο πετσί τους την απαξίωση από τον κόσμο και χάθηκε ένας στόχος για αυτούς, καθώς μέσα από τα ευρωπαϊκά παιχνίδια θα μπορούσε ο κάθε παίκτης ξεχωριστά να ανεβάσει τις μετοχές του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο, προσδοκώντας σε ένα καλύτερο συμβόλαιο ή μια μεταγραφή σε κάποιο ανώτερο club.

Η κοινή λογική έλεγε, ότι μόνο με την αλλαγή προπονητή θα μπορούσε να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα, η διοίκηση αρνήθηκε να συμβιβαστεί με την πραγματικότητα και όπως αναμενόταν ακολούθησαν νέες γκέλες. Οι ποδοσφαιριστές ήταν φανερό ότι ήταν ξενερωμένοι και το κλίμα μιζέριας εντός των αποδυτηρίων μεγάλωνε.

Αυτό είναι και το πρώτο μεγάλο στοίχημα του Στραματσιόνι. Να μπορέσει δηλαδή, να αλλάξει το αρνητικό κλίμα μέσα στα αποδυτήρια και να τονώσει την ψυχολογία των παικτών του, δίνοντας τους κίνητρα και στόχους. Πρώτος σε αυτήν την κατηγορία είναι φυσικά ο Μπέργκ, που δεν γνωρίζω αν είναι τυχαίο, άλλα έκανε το πρώτο του μεγάλο ματς μετά την απομάκρυνση του Αναστασίου. Ο Παναθηναϊκός χρειάζεται όσο τίποτε τον καλό Μπεργκ, αν θέλει να αντέξει στο κυνήγι της δεύτερης θέσης και της κατάκτησης του Κυπέλλου.

ΤΑΚΤΙΚΗ

Ο δεύτερος τομέας πάνω στον οποίο θα κληθεί να δουλέψει ο Στραματσιόνι, είναι στο κομμάτι της τακτικής. Εδώ είναι όλο το ζουμί. Κοιτώντας το βιογραφικό του Στραματσιόνι, έχει δουλέψει στους Νέους της Ίντερ, αργότερα στην πρώτη ομάδα και μετά στην Ουντινέζε. Σε αυτούς τους συλλόγους που δούλεψε, εφάρμοζε όλα τα είδη της τακτικής. Είναι δηλαδή προπονητής, που αρέσκεται να δουλεύει πάνω σε διαφορετικά συστήματα και να αλλάζει την τακτική του κατά την διάρκεια του παιχνιδιού αν το κρίνει απαραίτητο.

Αν λοιπόν συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο, ενδέχεται να δοκιμάσει πολλά συστήματα και στον Παναθηναϊκό Το θέμα εδώ είναι το εξής. Μπορεί να το κάνει αυτό με το υλικό αυτό που έχει στα χέρια του να διαχειριστεί;

Ως γνωστόν, αγαπημένο σύστημα του Αναστασίου ήταν το 4-4-2 σε ρόμβο. Ο Στραματσιόνι θα κληθεί να αποφασίσει αν θα διατηρήσει το ίδιο μοντέλο παιχνιδιού ή αν θα δοκιμάσει ένα διαφορετικό σύστημα που θα κρίνει εκείνος καταλληλότερο να φέρουν σε πέρας οι παίκτες του.

Ας ανοίξουμε λοιπόν μια παρένθεση και ας αναλύσουμε, ποια συστήματα θα μπορούσε να δοκιμάσει ο Στραματσιόνι και να πάρει πράγματα από το ρόστερ αυτό.

4-3-3, 4-2-3-1, 4-4-2 ΣΤΗΝ ΕΥΘΕΙΑ

Ο λόγος που χρησιμοποιώ τις τρεις αυτές διατάξεις μαζί, είναι γιατί χρειάζονται το ίδιο πράγμα για να εφαρμοστούν. ΕΞΤΡΕΜ. Ως γνωστόν, στον Παναθηναϊκό δεν υπάρχει ΚΑΝΕΝΑΣ. Κάποιοι θα πείτε τον Καλτσά και τον Κλωναρίδη. Ο Κλωναρίδης όμως, είναι ένας παίκτης που βγάζει συχνά τραυματισμούς και βρίσκεται τον περισσότερο καιρό στα πιτς. Στον Παναθηναϊκό του Αναστασίου, δοκιμάστηκε ως παρτενέρ του Μάρκους Μπεργκ στον ρόμβο έχοντας θετική παρουσία. Είναι αμφίβολο όμως, αν θα μπορέσει να αξιοποιηθεί στην πλευρά και να παίξει αυτόν τον ρόλο σε υψηλό επίπεδο και έχοντας διάρκεια ώστε να καθιερωθεί.

Στην ίδια θέση με τον Κλωναρίδη, αγωνίζεται και ο Καλτσάς. Από τον Αναστασίου ο εν λόγω παίκτης δεν βρισκόταν στις βασικές επιλογές, οπότε δεν έχουμε ικανοποιητικό δείγμα για να κρίνουμε τις ικανότητες του και το που μπορεί να αξιοποιηθεί καλύτερα. Το θέμα όμως είναι, ότι είναι ένα νέο παιδί, που χρειάζεται πολύ δουλειά για να μπορέσει να πάρει  φανέλα βασικού και θα ήταν πολύ επικίνδυνο, να ριχτεί απότομα στα βαθιά και να καεί, ελλείψει άλλων επιλογών.

Παρατηρούμε λοιπόν, ότι ο Στραματσιόνι αναλαμβάνει ένα ρόστερ χωρίς ακραίους και αν θέλει να εφαρμόσει κάποια από τις παραπάνω διατάξεις, θα πρέπει να προβεί σε πολλές αλχημείες(πχ Ζέκα, Καρέλης) κάτι που εμπεριέχει υψηλό ρίσκο, καθώς η ανάγκη για άμεσα αποτελέσματα είναι κάτι παραπάνω από μεγάλη.

3-5-2

Το αγαπημένο σύστημα των Ιταλών. Φυσικά, δεν λείπει και από το ρεπερτόριο του Στραματσιόνι. Το 3-5-2 είναι ένα σύστημα που δεν χρειάζεται την παρουσία εξτρέμ. Αυτό που χρειάζεται όμως, είναι η παρουσία δύο full μπακ(δύο μπακ δηλαδή, που θα μπορούν να καλύψουν όλη την πλευρά, δυο μπακ χαφ). Ο Νάνο είναι ένας παίκτης που μπορεί να παίξει αυτόν ρόλο από τα αριστερά. Στα δεξιά βέβαια, κανείς από τους Μπούρμπο, Μαρινάκη, Βέμερ δεν μπορεί να παίξει αυτόν τον ρόλο και ούτε ο Ζέκα που έχει χρησιμοποιηθεί εκεί στο παρελθόν έχει δείξει ότι μπορεί να ανταποκριθεί. Στα χαφ πάλι, ο Στραματσιόνι θα κάνει την προσευχή του να αναστηθεί ο Εσιέν, αλλιώς θα αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει τους Αμπέντ, Λαγό, Ζέκα, Πράνιτς, Λουντ σε διάφορους λόγους. Ενδιαφέρον θα έχει επίσης, η διαχείριση που θα κάνει στον Νίνη. Το δίδυμο Καρέλη-Μπεργκ δύσκολα θα σπάσει. Το ερώτημα όμως είναι το εξής. Ο Παναθηναϊκός είναι μια ομάδα που στην μεγάλη πλειοψηφία των παιχνιδιών του, θα αναγκάζεται να δημιουργήσει παιχνίδι και να αντιμετωπίζει ομάδες που θα βρίσκονται πίσω από την σέντρα. Έχει λοιπόν την πολυτέλεια, να ξοδεύει μία θέση στην ενδεκάδα για τρίτο σέντερ μπακ; Ιδού η απορία.

ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΡΟΜΒΟΥ

Η συγκεκριμένη επιλογή μπορεί να τεθεί σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβρη, μέχρι να αποκτηθούν κάποιοι παίκτες που θα βοηθήσουν τον προπονητή να εφαρμόσει το πλάνο που έχει στο μυαλό του. Γιατί η αλήθεια είναι, ότι χωρίς τα απαραίτητα υλικά, δεν πρόκειται να δούμε ριζικές αλλαγές. Και εδώ κλείνει η παρένθεση όσον αφορά τις πιθανές διατάξεις.

ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ

Ο τρίτος και ο τελευταίος τομέας στον οποίο θα κληθεί να πάρει αποφάσεις ο νέος coach, είναι φυσικά οι μεταγραφές. Κάθε προπονητής παγκοσμίως που αναλαμβάνει ένα πόστο, επιθυμεί να φέρει στην νέα του ομάδα κάποιους παίκτες που θα τον βοηθήσουν να εφαρμόσει καλύτερα τα θέλω του στον αγωνιστικό χώρο. Ο Στραματσιόνι πρέπει να κάνει τον Δεκέμβρη ένα ξεσκαρτάρισμα, να δει ποιους θέλει να κρατήσει και να δουλέψει μαζί τους και να προσθέσει κάποιους παίκτες που θα γνωρίζει και θα ανεβάσουν επίπεδο τον Παναθηναϊκό Με τα οικονομικά δεδομένα του Παναθηναϊκού κάτι τέτοιο είναι δύσκολο, άλλα πιστεύω ότι ο Στραματσιόνι θα έλαβε πριν υπογράψει κάποιες βεβαιώσεις για ενίσχυση. Το ρόστερ είναι η αλήθεια ότι είναι ελλιπές, άλλα σε καμία περίπτωση δεν είναι για τόσο χαμηλά, όπως φαινόταν το τελευταίο διάστημα.

Σε αυτό το σημείο, οφείλω να ανοίξω μια νέα παρένθεση. Ένας από τους λόγους που η διοίκηση προσέλαβε τον Στραματσιόνι, είναι διότι επιτέλεσε εξαιρετικό έργο στις ακαδημίες της Ίντερ. Ο Αλαφούζος νομίζει, ότι ο Στραματσιόνι θα αναδείξει νέους παίκτες από την ακαδημία και θα τους βελτιώσει. Ξεχνάει όμως το εξής. Οι ακαδημίες του Παναθηναϊκού είναι υπό διάλυση, καθώς με δικιά του ευθύνη μειώθηκε το μπάτζετ. 

Επιπλέον, στην πρώτη ομάδα αγωνίζονται κάποιοι νεαροί παίκτες(όσοι απέμειναν και δεν εκδιώχτηκαν) που όμως έχουν πιάσει το ποδοσφαιρικό ταβάνι τους(που για τις απατήσεις ενός συλλόγου όπως ο Παναθηναϊκός είναι χαμηλό) και ο λόγος που συνεχίζουν να αγωνίζονται είναι διότι ο πρόεδρος του συλλόγου αρνείται να ενισχύσει την ομάδα με παίκτες αξίας. Για αυτό το λόγο ο Στραματσόνι, οφείλει να ζητήσει ποιοτική ενίσχυση του ρόστερ και να μην κάνει το λάθος του Αναστασίου, να δώσει κάλυψη δηλαδή στην διοίκηση για να μην κάνει μεταγραφές, με τα γνωστά ολέθρια αποτελέσματα

Τελειώνοντας, το μεγάλο ερώτημα που ταλανίζει τον κόσμο είναι το εξής. Μπορεί να πετύχει ο Στραματσόνι στον Παναθηναϊκό; Έκανε σωστά η διοίκηση και του εμπιστεύθηκε τα κλειδιά της ομάδος για να την βγάλει από την δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει;

Ο Στραματσιόνι έχει και θετικά και αρνητικά.

Στα θετικά είναι, ότι είναι ένας νέος προπονητής, φιλόδοξος, με δίψα και όρεξη για δουλειά. Έχει περγαμηνές από έναν μεγάλο σύλλογο όπως είναι η Ίντερ και γνωρίζει την πίεση που υπάρχει σε τέτοια σωματεία. Επίσης, γνωρίζει την ιταλική αγορά και μπορεί να αποτελέσει μαγνήτη για παίκτες από την γειτονική χώρα.

Στα αρνητικά του, είναι ότι μετράει δύο αποτυχίες. Με την Ίντερ τερμάτισε στην ένατη (9) θέση στο Καμπιονάτο και με την Ουντινέζε στην δέκατη έκτη (16). Σε μια ομάδα όπως ο Παναθηναϊκός, περιθώρια για παρόμοιες αποτυχίες δεν υπάρχουν. Ο Στραματσιόνι θα έχει την ατυχία να διαχειριστεί μια ομάδα μέσα σε κλίμα εσωστρέφειας, προβληματισμού και αμφιβολίας. Σε αντίθεση με τον προκάτοχο του, δεν θα έχει πίστωση χρόνου να επιτελέσει έργο και ενδεχόμενες αποτυχίες θα κάνουν ανασφαλή την θέση του από νωρίς.

Ο Παναθηναϊκός λοιπόν, εισέρχεται σε μια νέα εποχή. Το αν αυτή θα στεφθεί με επιτυχία δεν το γνωρίζει κανείς. Το ζήτημα είναι να επιστρέψει η ηρεμία στον σύλλογο και να κυνηγήσει το κύπελλο αλλά και την έξοδο στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Για το καλό της ομάδας μας, μακάρι ο Παναθηναϊκός να βρήκε στο πρόσωπο του Στραματσιόνι τον νέο προπονητή που θα τον οδηγήσει ξανά σε επιτυχίες.

ΥΓ1: Το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό έρχεται. Πιο τρελό ξεκίνημα δεν θα μπορούσε να φανταστεί ο Στραματσιόνι. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον το πώς θα κατεβάσει την ομάδα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρέπει να στηριχτεί ανεξαρτήτου αποτελέσματος

ΥΓ2: Όσοι προπονητές και να έρθουν, το βασικό πρόβλημα παραμένει ο Αλαφούζος. Δυστυχώς, ο Παναθηναϊκός ο δικός του έχει πιάσει ταβάνι. Εάν λοιπόν ο Στραματσιόνι αποτύχει, η ευθύνη θα είναι καθαρά δική του και δεν θα πρέπει να κρυφτεί πίσω από τους Φύσσα και Βόκολο. Καιρός πια ο Παναθηναϊκός να προχωρήσει μπροστά, με την ελπίδα ότι θα ξαναγίνει αυτός που ήταν.

ΥΓ3: Κλείνω με κάτι μπασκετικό. Επειδή κάποιοι με ρωτάτε, ο Παναθηναϊκός μέχρι τον Δεκέμβρη δεν θα κινηθεί για παίκτη. Μετά βλέποντας και κάνοντας.

ΥΓ4: Εύχομαι υγεία σε όλους και θα τα ξαναπούμε σύντομα. 
Top