Η θέση προσφέρεται για διαφήμιση

Η θέση προσφέρεται για διαφήμιση


Γράφει ο Μιχάλης

Ο Παναθηναϊκός γνώρισε την ήττα από μια ομάδα, που μόνο με νοοτροπία Σερβικής δεν κατέβηκε στο ΟΑΚΑ. Γνώρισε την ήττα γιατί πολύ απλά ήταν σίγουρα μαθηματικά ότι θα συμβεί. Αφού οι νίκες επικάλυπταν της χτυπητές αδυναμίες σε άμυνα και επίθεση και δεν φρόντισε κανείς να διορθωθούν. Σήμερα βρέθηκε μια ομάδα με αρχή μέση και τέλος και ξεγύμνωσε τον Παναθηναϊκό.

Ο Παναθηναϊκός ΔΕΝ παίζει άμυνα. Τουλάχιστον για 25-30 λεπτά σε κάθε παιχνίδι. Είναι το λιγότερο ουτοπικό να πιστεύει κανείς, ότι σε αυτό το επίπεδο θα παίρνει παιχνίδια με δέκα λεπτά απόδοσης στο τέλος. Που ούτε αυτά δεν είχες σήμερα.

Και δεν παίζει βασικά πράγματα. Οι περιφερειακοί του Αστέρα έμπαιναν ότι ώρα ήθελαν από τον κεντρικό διάδρομο στην ρακέτα. Στην καρδιά δηλαδή της ομάδας. Με ένα pick έσπαζαν κάθε αμυντικό σύστημα. Περιστροφές δεν υπήρχαν και όλα τελείωναν. Αλλά δεν ήταν μόνο το pick. Κόψιμο από το τρίποντο του Μίλερ από τον κεντρικό διάδρομο. Κανένα Check. Κανένα χέρι μπροστά. Ούτε ¾ άμυνα,ούτε τίποτα. Οι παίκτες του Παναθηναϊκού έβλεπαν συνεχώς την πλάτη των Σέρβων.

Να μιλήσουμε για ατομική άμυνα; Μόνο ο Καλάθης στην αρχή του αγώνα. Αλλά ήταν άνευ σημασίας γιατί δεν έχει νόημα να πιέζει μόνο ένας και οι γκάρντ την πρώτη πάσα στα πλάγια να την αφήνουν να περνάει χωρίς υποτυπώδη πίεση. Να μιλήσουμε για κοψίματα; Ούτε ένα από μπροστά. Να μιλήσουμε για άμυνα των ψηλών; Το πεντάλεπτο του τρόμου ανάμεσα στο Τσίρμπες και τον Κούζμιτς είναι ενδεικτικό. 5 φάσεις συνεχόμενες από μπροστά. Μόνο ο Ραντούλιτσα δεν είχε θέμα να τον ποστάρει ο οποιοσδήποτε. Ριμπάουντ; Ο Αστέρας επικράτησε κατά κράτος. Ειδικά όποιον φύλαγε ο Καλάθης γινόταν πάρτι. Ο Κίνσει έπαιρνε φόρα από το τρίποντο και τα μάζευε σαν να είναι ο Λεμπρόν Τζέιμς.

Πάμε στην επίθεση. Καμία κίνηση. Πρώτη φορά βλέπω τον Παναθηναϊκό τόσο στατικό στο παιχνίδι του. Pick and roll στην επίθεση και προσπάθεια για εκμετάλλευση του κενού παίκτη σε περίπτωση περιστροφής των Σέρβων. Τι κάνανε οι Σέρβοι; Πολύ απλά δεν δώσανε βοήθεια από τα γκάρντ και ουσιαστικά εξαφάνισαν κάθε λύση για τον Παναθηναϊκό. Επέλεξαν σε αυτό το σημείο να παιχτεί το παιχνίδι στους παίκτες που έπαιζαν το pick and roll. 2 εναντίον 2. Καμία φαντασία, καμία διάθεση, πολλά χαμένα εύκολα σουτ και από το τρίποντο αλλά και από lay up. O Καλάθης πήγαινε να παίξει pick and roll και του έφυγε η μπάλα δυο φορές….έμεινε πίσω του και ακούστηκαν και μουρμουρητά από την εξέδρα. Μια χαρακτηριστική φάση από τις πολλές.

Ε δεν γίνεται κάθε φορά να κερδίζεις με τρελές ανατροπές. Ο Παναθηναϊκός δεν είναι καλά εδώ και ένα μήνα. Τα καμπανάκια ηχούσαν από τους αγώνες του πρωταθλήματος με την Κηφισιά, το Λαύριο κτλ και κανείς δεν τα άκουγε. Κάνει μια κοιλιά παρατεταμένη. Με τον τραυματισμό του Παππά ο αριθμός των γκάρντ μειώνεται δραματικά. Παίζει με 3,5 και ο Αστέρας έπαιξε με έξι. Σίγουρα έχει ευθύνη για αυτήν την εικόνα και το προπονητικό τιμ. Σε πολλά πράγματα αλλά πριν τελειώσει η χρονιά είναι ανέντιμο να πούμε κάτι και να κακολογήσουμε μια προσπάθεια που είναι σε εξέλιξη. Δεν μπορώ όμως να πω όμως ότι φταίνε γιατί ο Καλάθης και ο Φελντέιν χάνουν 6 μπασίματα φάτσα με το καλάθι. Τι να κάνουν; Να μπουν να το βάλουν αυτοί;

Αν δεν αλλάξει ο Παναθηναϊκός νοοτροπία δεν πάει πουθενά. Δεν είναι θέμα ήττας. Σε όλους μπορεί να συμβεί μια κακή βραδιά. Αλλά είναι ο τρόπος που αγωνίζεται προβλέψιμος και στατικός στην επίθεση και στην άμυνα παιδικά λάθη και απίστευτα ΑΡΓΑ πόδια.

Υ.Γ. Ο Παναθηναϊκός πρέπει στο τέλος του πρώτου γύρου να πάρει περιφερειακό. Είχα αναφέρει στο τέλος του πρώτου γύρου οτι θα ήθελα τον Γιόβιτς. Νομίζω ότι του χρόνου πρέπει να είναι ένας παίκτης που ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να κινηθεί το καλοκαίρι. Είναι 2 μέτρα playmaker και εκπληκτικός στο να διαβάζει το παιχνίδι. Δυστυχώς ψηλός για το επίπεδο αυτό τώρα δεν υπάρχει. Το λάθος έγινε το καλοκαίρι. Περιφερειακός όμως πρέπει να αποκτηθεί έστω και για ένα δεκάλεπτο ικανός να παίξει σε αυτό το επίπεδο.

Υ.Γ.2 Το ροτέισον έχει μικρύνει. Όχι ποσοτικά. Ποιοτικά. Σε αυτό το επίπεδο φαίνεται.

Υ.Γ.3 Όταν επενδύεις στην επικοινωνία και όχι στην ουσία αυτά είναι τα αποτελέσματα

Υ.Γ.4 Ο Αστέρας έκανε τρεις μεταγραφές πριν την έναρξη του top16. Όλοι σήμερα είχαν ρόλο σημαντικό στην νίκη. Η θα χάλαγε ο Κίνσει. Παίκτης που παίζει… point-forward και έκανε σήμερα ΤΑ ΠΑΝΤΑ μέσα στο γήπεδο.

Y.Γ.5 Κάθε –ιτς δεν σημαίνει απαραίτητα και ποιότητα

Υ.Γ.6 Είσαι Παναθηναϊκός. Οφείλεις να γυρίσεις την κατάσταση.

Υ.Γ.7 Ο Ερυθρός Αστέρας ειναι ομάδα που δουλεύεται τρια χρονια. Με μια θαυματουργή γενιά πιτσιρικάδων και σήμερα ήταν απλά εκπληκτικός. Απίστευτη προσήλωση στην άμυνα και κίνηση στην επίθεση με καλύτερο τον Γιόβιτς και τους Λάζιτς και Βασίλιεβιτς να ακολουθεί. MVP όμως ήταν μακράν ο Κίνσει.  
Top