Η θέση προσφέρεται για διαφήμιση

Η θέση προσφέρεται για διαφήμιση


Γράφει ο Giorgos Chrl

Χαιρετώ και πάλι την παρέα του Greenmood. Η αλήθεια είναι ότι είχα καιρό να σχολιάσω τα τεκταινόμενα στον μπασκετικό Παναθηναϊκό, αλλά μιας και η επικαιρότητα το επιβάλλει με αυτά που συμβαίνουν, θα αναφερθώ στα γεγονότα των τελευταίων ημερών, που τόσο έχουν απασχολήσει όλους μας.

CASE PAP

Δηλαδή, υπόθεση Παπανικολάου. Ως γνωστόν, η ΚΑΕ κατέθεσε επίσημη πρόταση για τον Έλληνα διεθνή και η απάντηση του ήταν αρνητική. Το χειρότερο όμως είναι, ότι όχι μόνο δεν ενισχύθηκες με έναν παίκτη ο οποίος θα σου δυνάμωνε τον ελληνικό κορμό, αλλά και θα σου προσέθετε ποιότητα στην θέση του small forward (η οποία μέχρι στιγμής απουσιάζει), αλλά και ότι ο παίκτης κατέληξε στον αιώνιο σου αντίπαλο και βασικό διεκδικητή για τον τίτλο.

Το κατά πόσο ήταν σοβαρή η πρόταση αυτή, δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε. Ο Γιαννακόπουλος κυνήγησε εξ αρχής μια πολύ δύσκολη περίπτωση και για τρίτη φόρα απέτυχε να την φέρει εις πέρας. Κάτι που φυσικά είναι πλήγμα για το επικοινωνιακό μας προφίλ, κυρίως αν αναλογιστούμε παρόμοιες υποθέσεις στο παρελθόν, που οι αφοί Γιαννακόπουλοι, έκλειναν τους υποψήφιους στόχους και κανείς δεν έπαιρνε χαμπάρι.

Ο Ολυμπιακός λοιπόν, ενισχύθηκε με έναν παίκτη που θα τον βοηθήσει σίγουρα σε βάθος χρόνου και ο Παναθηναικός καλείται να ανασυνταχθεί και να προχωρήσει άμεσα σε μεταγραφική αντεπίθεση, αν δεν θέλει να χαθεί (σε πρώτη φάση) το τρένο της Ευρωλίγκας και στη συνέχεια το πρωτάθλημα, όπου καλείται να επανακτήσει τα σκήπτρα του πρωταθλητή Ελλάδος.

Αλλά ας επανέλθω στο θέμα Παπανικολάου. Ο Παπανικολάου όπως αναμενόταν, επέλεξε να γυρίσει στην ομάδα που μαζί της έζησε μεγαλεία και αγαπήθηκε από τον κόσμο. Όπως και οι Σλούκας, Μάντζαρης, επέλεξε την ηρεμία του και δεν έβαλε τον εαυτό του στην διαδικασία να ξεσπάσει πόλεμος γύρω από το όνομα του, ανάμεσα στους οπαδούς των δύο συλλόγων.

Για τον Παπανικολάου, οι απόψεις διίστανται. Πολύς κόσμος του Παναθηναϊκού, θεωρεί ότι ο παίκτης είναι σε πολύ κακή κατάσταση και δεν μπορεί να βοηθήσει την ομάδα. Υπάρχουν όμως άλλοι, όπως και εγώ, που πιστεύουμε ότι ένας Έλληνας παίκτης στην ηλικία αυτή και με την αξία την δικιά του, θα ήταν υπερπολύτιμη μονάδα για τον Παναθηναϊκό και ότι με τον καιρό θα έβρισκε τα πατήματα του. 

Και η αλήθεια πιστεύω είναι αυτή. Σε μια θέση που αποδεδειγμένα έχουμε πρόβλημα, είχαμε την ευκαιρία να προσθέσουμε ένα νέο γρανάζι, που θα έδινε ποιότητα και θα βοηθούσε τους Γιάνκοβιτς και Χαραλαμπόπουλο να βελτιωθούν και να δουλέψουν πιο πολύ, καθώς θα υπήρχε πλέον και ο απαραίτητος ανταγωνισμός στην θέση αυτή. Δυστυχώς όμως, η περίπτωση του δεν ευδοκίμησε και πρέπει πλέον να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε την επόμενη μέρα.

ΦΑΚΕΛΟΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ

Το θέμα όμως όπως προείπα, είναι η επόμενη μέρα του ''ναυαγίου''. Το πρόβλημα του Παναθηναϊκού είναι γνωστό. Περιορισμένο rotation και έλλειψη ποιότητας σε κάποιες μονάδες. Κάτι οι τραυματισμοί, κάτι ο λάθος σχεδιασμός του καλοκαιριού, κάτι η μη ικανοποιητική απόδοση κάποιων παικτών, ο Παναθηναικός βρίσκεται στο κρίσιμο σταυροδρόμι του top 16 με πολλά προβλήματα που αναζητούν άμεσα την λύση τους.

Και αν η ήττα από την Φενέρ μας άφησε μια γλυκόπικρη γεύση λόγω της εμφάνισης, τα δύο επόμενα παιχνίδια ήταν δυνατά χαστούκια σε όλους μας. Η κάκιστη εμφάνιση με την Μάλαγα δεν μας έβαλε μυαλό και δυστυχώς το πληρώσαμε την αμέσως επόμενη εβδομάδα. Ο Ερυθρός Αστέρας πέρασε στην κυριολεξία αέρα από το ΟΑΚΑ και έφερε μεγάλη στενοχώρια στον κόσμο, που φοβάται ότι θα ξαναγίνει στο ίδιο έργο θεατής. Και αυτό πρέπει να αλλάξει.

Η λύση είναι μία και την έχουμε αναφέρει πολλάκις. Μεταγραφές. Δεν χρειάζεται να έχεις δίπλωμα προπονητικής για να καταλάβεις ότι ο Παναθηναικός νοσεί στις θέσεις 1,3, και 5.

 Όπως έχω γράψει και στο παρελθόν, στην θέση 1 το πρόβλημα είναι ποσοτικό και στις θέσεις 3 και 5 ποιοτικό. Στην θέση 1, ο Καλάθης παίζει μόνος του (ακόμη και αν είναι τραυματίας). Έχει ανάγκη από έναν παίκτη που θα του δίνει ανάσες και θα προσφέρει ποιοτικά λεπτά. Αυτό το έχει καταλάβει και ο Τζόρτζεβιτς και για αυτό ζητάει επίμονα από την διοίκηση έναν τέτοιο παίκτη.

Στις θέσεις 3 και 5, οι Πάβλοβιτς, Κούζμιτς δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα. Το πρόβλημα όμως γιγαντώνεται, όταν οι Ραντούλιτσα, Γιάνκοβιτς βρίσκονται σε κακή μέρα, με συνέπεια οι αντίπαλες ομάδες να χτυπάνε σε αυτές μας τις αδυναμίες. Και ελλείψει λύσεων, ο Παναθηναικός γίνεται προβλέψιμος στην επίθεση, καθώς απομένουν λίγοι παίκτες να τραβάνε το κουπί, που μπορούν να περιοριστούν από έναν καλό αντίπαλο προπονητή.

Δεν χρειάζεται να επεκταθώ άλλο σε αυτό, τα προβλήματα αυτά είναι σε όλους μας γνωστά. Το θέμα όμως είναι, ότι η διοίκηση δεν δείχνει να τα αντιλαμβάνεται. Δεν ενίσχυσε την ομάδα όπως όφειλε μετά το τέλος της πρώτης φάσης και τώρα αυτό το πληρώνουμε στο top 16. Δυστυχώς, μέχρι το τέλος του πρώτου γύρου δεν έχουμε την δυνατότητα για προσθήκη. Παρολ' αυτά όμως, η ομάδα χρειάζεται παίκτες για να αποφορτίσουν αυτούς που έχουν τραβήξει όλο το κουπί μέχρι τώρα και να εμφανίζονται πιο φρέσκοι στα παιχνίδια της Ευρωλίγκας. Η κόπωση έχει ήδη αρχίσει να γίνεται αντιληπτή, οπότε οι όποιες κινήσεις πρέπει να γίνουν άμεσα.

Εδώ όμως μπαίνει στην συζήτηση ένα μεγάλο ΑΛΛΑ. Αν τα ποσά που ακούγονται για την ενίσχυση είναι αληθινά, τότε κάνουμε μια τρύπα στο νερό. Mε τα ποσά αυτά, δεν πρόκειται να πείσεις παίκτες αξίας να έρθουν στην ομάδα. Ένα από τα ονόματα που έχουν ακουστεί, είναι του Φάρμαρ. Η περίπτωση του είναι ιδανική για τον Παναθηναϊκό. Παίκτης που αυτομάτως μπορεί να μπει και να σε βοηθήσει και μπορείς να πάρεις πολλά από αυτόν αν τον εντάξεις στο σύνολο (κάτι που δεν έγινε στην Μακάμπι). 

Από την διοίκηση επίσης, βγαίνει ότι κινούμαστε για τον Γκίμπσον, παίκτη που αγωνίζεται στην Κίνα. Δεν τον γνωρίζω είναι η αλήθεια, αλλά το τελευταίο που έχει ανάγκη ο Παναθηναικός είναι να πάρει ένα παίκτη ''λαχείο'' που μπορεί να μην αποδώσει στα δύσκολα και να του δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα.

Αλλά η ενίσχυση δεν πρέπει να σταματήσει εκεί. Από την στιγμή που χάλασε του Παπανικολάου, ίσως θα έπρεπε να κοιτάξει η διοίκηση στην πλευρά του Μάικ Μπράμος. Ο Μπράμος μετά τον τραυματισμό του, επανήλθε δριμύτερος στην Βενέτσια και μέχρι στιγμής ξεχωρίζει. Θα ήταν μια καλή λύση για τον Παναθηναϊκό, καθώς μπορεί να παίξει άμυνα και να βοηθήσει από την γραμμή του τρίποντου. Επίσης, είναι Έλληνας, κάτι που σημαίνει ότι αν αποδεσμεύσεις τον κάκιστο Πάβλοβιτς, θα έχεις ακόμη μια θέση ξένου ελεύθερη και μπορείς να ενισχυθείς στην θέση 5.

Εκεί που κατά την άποψη μου είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Στο σύγχρονο μπάσκετ, η θέση 5 είναι κομβικής σημασίας. Οι γρήγοροι ψηλοί (βλέπε Γκιστ) μπορούν να κλείσουν πολλές τρύπες στην άμυνα και να βοηθήσουν επιθετικά σε συνεργασία με τους play maker. 

Ο Παναθηναικός στο 5, έκανε για άλλη μία χρονιά το έγκλημα και έμεινε με 3 δεινόσαυρους. Και αν ο Ραντούλιτσα σου δίνει το εύκολο καλάθι και ο Παπαγιάννης είναι ο παίκτης του μέλλοντος, ο Κούζμιτς μέχρι στιγμής είναι κάτω του μετρίου. Η άμυνα του δεν είναι υψηλού επιπέδου και επιθετικά είναι αρνητικός. Και όσο ο Ραντούλιτσα δεν βρίσκει σταθερό ρυθμό και συνεχίζει να είναι ανοιχτή πληγή στον τομέα της άμυνας, τόσο αυτός θα πρέπει να παίρνει περισσότερο χρόνο συμμετοχής, κάτι που με την ως τώρα παρουσία του κρίνεται απαγορευτικό. Για αυτό το λόγο, θεωρώ πως αν δεν θέλουμε οι αντίπαλοι ψηλοί να συνεχίσουν να κάνουν πάρτι κάτω από την ρακέτα, πρέπει να αποκτηθεί ένας αθλητικός ψηλός που μαζί με τον Γκιστ θα δέσουν την άμυνα που μέχρι στιγμής είναι ευάλωτη και μας έχει στοιχίσει πολύ.

Η διοίκηση λοιπόν, αν θέλει να να ρεφάρει την επικοινωνιακή ήττα με τον Παπανικολάου, θα πρέπει άμεσα να ενισχύσει την ομάδα, αν δεν θέλει να ακολουθήσουν νέες σφαλιάρες σαν και αυτή με τον Ερυθρό Αστέρα. Και είναι κρίμα να μην στηριχτεί ο νέος προπονητής, που παρά τα όποια λάθη του, έχει δείξει έργο και πρέπει να χτιστεί από αυτόν ο νέος Παναθηναικός.

ΥΓ1: Έχουμε όμως και παιχνίδι μπροστά μας. Ο Παναθηναικός καλείται να αντιμετωπίσει για τρίτη φορά φέτος την Λοκομοτίβ Κουμπάν του Μπαρτζώκα και πρέπει να προσπαθήσει πολύ για να μην γνωρίζει την τρίτη του ήττα στο top 16. Πολύ καλή η ομάδα των Ρώσων και όσο είναι καλά ο Ντιλέινι γίνονται ακόμα πιο επικίνδυνοι. Εικόνα όπως αυτή με τον Ερυθρό Αστέρα θα είναι ανεπίτρεπτη. Μακάρι να έρθει το πολυπόθητο διπλό και να γίνει το restart στον όμιλο, αλλιώς μετά θα τρέχουμε πάλι να προλάβουμε το τρένο της πρόκρισης.

ΥΓ2: Παρά τα όποια προβλήματα, ο κόσμος θα είναι και πάλι εκεί, να στηρίξει με την φωνή του την ομάδα στο δύσκολο ταξίδι της. Για αυτόν τον κόσμο, αλλά κυρίως για τον Αρχηγό, πρέπει όλοι να κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να τελειώσει την καριέρα του όπως του αξίζει.

ΥΓ3: Ευχαριστώ για την ανάγνωση και πάλι και εύχομαι και φέτος να ζήσουμε τέτοιες στιγμές όπως στο ένδοξο παρελθόν!
 
Top