Η θέση προσφέρεται για διαφήμιση

Η θέση προσφέρεται για διαφήμιση


Γράφει ο Μιχάλης

Ο Παναθηναϊκός έφτασε στο do or die τη σειρά  με τον Άρη. Όλη η χρονιά έφτασε να κρίνεται σε 5ο παιχνίδι στο ΟΑΚΑ. Πριν συνεχίσω το κείμενο και δικαιολογήσω τον τίτλο του, να μου επιτρέψετε να διαφωνήσω με όσους υποστηρίζουν πως ήταν αποτυχία που φτάσαμε σε 5ο παιχνίδι. 

Υποστηρίζουν πως ήταν αποτυχία με βάση το υλικό των δυο ομάδων, αλλά  αποτυχία θα είναι αν δεν είχε περάσει στους τελικούς. Αυτό ΝΑΙ να το δεχτώ. Η σειρά έφτασε σε 5ο παιχνίδι, αφενός γιατί ο Άρης κάνει αργά και σταθερά βήματα προς τα πάνω και δυσκόλεψε όλες τις ομάδες στην έδρα του, αφετέρου ο Παναθηναϊκός έχει μια σειρά πολύ σημαντικών θεμάτων να επιλύσει.

Η μεγάλη αλήθεια του Πεδουλάκη

Ο Αργύρης Πεδουλάκης ήταν ξεκάθαρος στην παρουσίαση του. Δεν μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα και να αλλάξεις τον τρόπο παιχνιδιού μιας ομάδας μέσα σε 20 μέρες. Προσπαθεί να βάλει τις δικές του αρχές, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα οι παίκτες να δείχνουν μπερδεμένοι στην επίθεση. 

Από το run and gun ξαφνικά στο σκεπτόμενο μπάσκετ και υπομονή μέχρι να βρεθεί το miss-match κτλ. Είναι φανερό ότι κάποιοι παίκτες του τριφυλλιού ψάχνονται. Το βλέπεις ότι διστάζουν σε κάποιες φάσεις ή το σκέφτονται να πάρουν την πρωτοβουλία, ενώ πριν  θα είχαν ήδη κάνει προσπάθεια να τελειώσουν την φάση.

Η άμυνα είναι διαφορετικό κομμάτι. Εκεί χρειάζεται πάνω από όλα θέληση και μετά να μπει η τακτική. Εκεί ο Πεδουλάκης ήδη έχει κάνει βήματα προς τα εμπρός, αν και μην κρυβόμαστε είναι φανερό ότι όποιος έχει παρακολουθήσει τον τρόπο δουλειάς του γνωρίζει ότι το υπάρχον υλικό δεν το καλύπτει στα θέλω του και στην φιλοσοφία και ας μην το δείχνει προς τιμήν του. Προσοχή. Δεν εννοούμε ότι δεν είναι καλοί παίκτες , απλά δεν είναι για το δικό του στυλ παιχνιδιού.

Το μεγάλο στοίχημα του Πεδουλάκη

Να ξαναφέρει τις αρχές του Παναθηναϊκού στην ομάδα. Παρέλαβε καμένη γη. Το γνωρίζουν όλοι. Ένα γκρουπ παικτών χωρίς αρχές και χωρίς προσανατολισμό στο γήπεδο. Λίγο από όλα. Ποιες είναι αυτές οι αρχές? Πρωτίστως σκληράδα και σκέψη σε άμυνα και επίθεση. Μα το πιο σημαντικό; ΚΑΝΕΙΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ.

Και αυτό που έκανε στην Θεσσαλονίκη να αποκλείσει τους ξενύχτηδες ήταν βάλσαμο στις ψυχές των Παναθηναϊκών. Γιατί ξέρουν ότι στο πάγκο ασχέτως αν συμφωνείς ή διαφωνείς με την φιλοσοφία του (εγώ έχω εκφράσει πολλές ενστάσεις κατά καιρούς), υπάρχει ένας άνθρωπος που ξέρει την ψυχοσύνθεση αυτής της ομάδας και είναι έτοιμος να την προστατεύσει, να την υπερασπιστεί, ανεξαρτήτου κόστους. 

Προσωπικά θα ήθελα αυτοί οι 3 παίκτες που έμειναν εκτός στη Θεσσαλονίκη, να έμεναν και στο 5ο παιχνίδι..... και ας γινόταν ότι ήθελε. Στο κάτω- κάτω, οι μεγάλες ομάδες σφυρηλατούνται μέσα από τις αποτυχίες. Με τον αποκλεισμό για πειθαρχικούς λόγους, δίνεις να καταλάβει ο καθένας  με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, ότι εδώ είναι ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ. 58 τίτλοι. 21 χρόνια συνεχόμενα που σηκώνει έστω μια κούπα κάθε χρόνο. Αν κάποιοι δεν καταλαβαίνουν που ήρθαν, δεν έχουν θέση. Βέβαια υπάρχει και…

Η περίπτωση του Μ@λάκα

Είναι η κατηγορία αυτών που αδυνατούν να καταλάβουν ότι κάποιοι στην ζωή τους έχουν αρχές και κώδικες τιμής σε αυτό που κάνουν. Πετάχτηκαν πολλοί να γράψουν: "Αν είναι μάγκας ας το κάνει με τον Ολυμπιακό στους τελικούς. Να τους πάρουμε και το κεφάλι? Να τους εκτελέσουμε; Κάθε τιμωρία θα πρέπει να νουθετεί. Όχι να εκδικείται".

Δεν τους κατηγορώ. Η Ελλάδα όλη είναι χωρίς αρχές και βρωμάει από πάνω μέχρι κάτω. Οι άνθρωποι με αρχές και αξίες έχουν καταντήσει δακτυλοδεικτούμενοι. Κοινώς θεωρούν αυτούς μ@λακες.

Για αυτό τάχθηκα υπέρ του Πεδουλάκη, ανεξαρτήτως τι θα γίνει στο πρωτάθλημα. Οι παχιές αγελάδες τελειώσανε στην Ελλάδα. Βλέπεις ο Ολυμπιακός βγάζει ψηλούς και τους χάνει σε μια νύχτα. Ήδη φημολογείται ότι και ο Χάντερ πάει στην Ρεάλ. Τα λεφτά για προπονητές και παίκτες δεν είναι πολλά.

Καταλήγουμε στο σημείο μια ομάδα να βασιστεί που; Σε αρχές και αξίες συμπεριφοράς εντός και εκτός παρκέ, στην τεχνογνωσία τόσο χρόνων και σε γηγενείς παίκτες που ανέκαθεν ήταν η βάση για τις επιτυχίες των Ελληνικών ομάδων. 

Ε! λοιπόν είτε μας αρέσει είτε όχι καλύτερος αυτή τη στιγμή για τα ταλαντούχα ελληνόπουλα του Παναθηναϊκού δεν υπάρχει. Δείτε μόνο πριν την έλευση Πεδουλάκη τι έλεγε ο Παπαγιάννης και ο Χαραλαμπόπουλος για αυτόν. 

Και αν οι παίκτες που είναι τώρα δεν μας θυμίζουν το παρελθόν. Αν ο Πεδουλάκης δεν θυμίζει σε τίποτα τον Βασιλιά Ομπράντοβιτς, η κίνηση που έκανε στο Nick Galis Hall  θύμισε κίνηση από το παρελθόν. 

Μια κίνηση που τα cojones να την κάνει την είχε μόνο ο…Βασιλιάς Ομπράντοβιτς. 
Top