Η θέση προσφέρεται για διαφήμιση

Η θέση προσφέρεται για διαφήμιση


Γράφει ο Μιχάλης

7ο συνεχόμενο καλοκαίρι και η Εθνική αποτυγχάνει. Προσπάθησαν πολύ να βρουν άλλη μια δικαιολογία αλλά και οι ίδιοι ξέρουν ότι δεν υπάρχουν.  Όταν είσαι Ελλάδα δεν μπορείς να λες ότι μου έλειπε ένας παίκτης η δυο η τρεις. Τρίτο συνεχόμενο καλοκαίρι που η Εθνική παρουσιάζεται ανέτοιμη πνευματικά και σωματικά για ένα παιχνίδι  ζωής και θανάτου.

Ας ξεκινήσουμε από κάπου για να καταλήξουμε στην πραγματική αιτία του προβλήματος.

Καταρχήν βγαίνουν όλοι πάλι και λένε για τον Παππά. Ήμουν υπέρ του να είναι ο Παππάς στην Εθνική ομάδα. Για όλους τους υποκριτές που έλεγαν ότι ο Παππάς θα έπρεπε να βάλει την ομάδα πάνω από όλα , η πραγματική απάντηση είναι ότι ο Φώτης Κατσικάρης είναι αυτός που δεν έβαλε την ομάδα πάνω από όλα. 

Με τις χαζές δικαιολογίες για το θέμα αυτό εκτέθηκε ανεπανόρθωτα στα μάτια του κόσμου. Ξαναλέω όμως ότι ο Παππάς δεν είναι και ο Λεμπρόν Τζέιμς. Δεν νομίζω ότι σε μια τέτοια Εθνική με τον τρόπο που παίζει θα μπορούσε να κάνει κάτι και να αλλάξει πολλά πράγματα.

Ο Ταίλερ Ντορσεϊ βγάζει μάτια στα φιλικά και τον αφήνεις εκτός αποστολής για να πάρεις τον πολύ καλό παίκτη Γιάννη Αθηναίου αλλά και χωρίς ουσιαστική συμμετοχή 7 μήνες τώρα. Ας δεχτούμε όμως ότι έχει μια φιλοσοφία και ότι κάτι βλέπει παραπάνω στην προπόνηση. Από εκεί και πέρα.....

Στα αγωνιστικά δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Όταν από την αρχή της προετοιμασίας βγαίνεις και λες τα κλειδιά στον Γιάννη Αντετοκούνμπο μάλλον δεν έχεις συναίσθηση σε ποια ομάδα είσαι. 

Μιλάμε για την Εθνική Ελλάδας. Μια υπερδύναμη χρόνων. Φυσικά και ο Γιάννης Αντετοκουνμπο θα πρέπει να είναι ένας εκ των ηγετών. Αλλά δεν μπορεί να λες τα κλειδιά σε αυτόν. Το αποτέλεσμα ήταν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο όποτε θέλει να κατεβάζει την μπάλα, όποτε θέλει να πηγαίνει στο post, όποτε θέλει να παίζει pick and roll, γενικώς όποτε θέλει να κάνει ότι θέλει. Ελευθερία μέσα από κανόνες χρειάζεται διαφορετικά καις και το όποιο ταλέντο του παίκτη.

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι δεν έχουμε σουτέρ, μας λείπει του σουτ. Μια … εύκολη αλήθεια. Η πραγματική αλήθεια είναι αλλού. Παίκτες με προσωπικότητα και @@ για τέτοιους αγώνες δεν έχουμε. Μπορεί στο μέλλον να έχουμε γιατί έχουμε νέους παίκτες και μερικοί να εξελιχθούν. Αλλά τώρα δεν έχουμε. Τελείωσαν μαζί με τον Σπανούλη, τον Παπαλουκά , τον Διαμαντίδη και τον Ζήση ακόμα- ακόμα.

Ένα από τα μεγάλα λάθη είναι η αβάντα των δημοσιογράφων στους Έλληνες προπονητές. Δυστυχώς το σινάφι είναι απλά τραγικό. Καταλάβετε το επιτέλους. Δεν έχουν ανάγκη οι προπονητές μας αυτά τα χάδια. Είναι πολύ υψηλά καταρτισμένοι και η κριτική θα πρέπει να είναι αυστηρή γιατί πολύ απλά οι ίδιοι έχουν βάλει τον πήχη εκεί. 

Ο Κατσικάρης δούλεψε, προσπάθησε, απέτυχε. Τέλος. Θα πρέπει να δοκιμάσουμε κάτι άλλο. Τρία χρόνια στα πιο κρίσιμα παιχνίδια η Ελλάδα είναι αποκαρδιωτική. Ας προσπαθήσουμε να βρούμε ένα άλλο δρόμο.

Από εκεί και πέρα θα πρέπει οι άνθρωποι που έχουν τις ακαδημίες των ομάδων να σταματήσουν να οραματίζονται ότι μπορούν να μεταφέρουν αυτά που βλέπανε με τον Ομπράντοβιτς και να γυρίσουν στα βασικά. Ντρίμπλα, Πάσα, σουτ. Πρέπει να αρχίσουμε να βγάζουμε μπασκετμπολίστες. 

Κόψτε τα βάρη για μια μέρα και βάλτε μια επιπλέον στο γήπεδο για σουτ. Σταματήστε τις ζώνες 1-3-1 και με παγίδες κτλ σε παιδιά 13 χρόνων. Διδάξτε τους τα βασικά. Δώστε τους κουράγιο να παίξουν ένας εναντίον ενός και αφήστε σε μικρά παιδιά τα screen στον screener.  

Πωωω τι κάνει ο Ροντρίγκεθ, κοίτα τον Γιούλ; Σοβαρά ρε παιδιά μιλάτε. Μέχρι τα 16 στην Ισπανία απαγορεύεται το pick and roll  και οι άμυνες ζώνης. Μόνο πάσα, κόψιμο και παιχνίδι ένας εναντίον ενός.

Και για του λόγου το αληθές. Πριν λίγο αγώνας Παμπαίδων Ισπανία-Ελλάδα. Ξέρετε το ένας εναντίον ενός, το πάσα κόψιμο εναντίον της ζώνης και του screen στο screen; 94-43.

Υ.Γ. Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο είναι ένας καταπληκτικός αθλητής. Τακτική παιδεία δεν έχει και είναι φανερό από μακριά. Όσοι πραγματικά τον αγαπάνε θα πρέπει να τον κάνουνε να καταλάβει ότι δεν ωφελεί να παίζει σε αυτή την αηδία που ονομάζεται NBDL. Αφού το ΝΒΑ του κλείνει την πλάτη να γυρίσει στην Ευρώπη. Τότε ΝΑΙ!!! Μπορεί να εξελιχθεί σε έναν πραγματικά σπουδαίο παίκτη.

Υ.Γ.2 Οκτώ λεπτά έχουμε βάλει δυο πόντους. Δυο πόντους!!! Το Time-out δεν ήρθε ποτέ.

Υ.Γ.3 Αγκαλιάστε αυτή την ομάδα είπε ο Κατσικάρης. Coach αυτή την ομάδα την έχει αγκαλιάσει όλη η Ελλάδα τριάντα χρόνια τώρα. Δεν χρειάζεται καμία παρότρυνση από κανένα. Για αυτό και έχουμε απαιτήσεις από αυτή. Γιατί ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα κομμάτια αυτής της χώρας. Αθλητικά και μη. Και για αυτό θα πρέπει να λέγονται αλήθειες  και η κριτική να είναι αυστηρή. 7 χρόνια αποτυγχάνουμε.

Υ.Γ.4 Στην Εθνική Ελλάδας θα πρέπει να καλούνται οι πιο φορμαρισμένοι παίκτες. Εισιτήριο διαρκείας δεν πρέπει να έχει κανένας. Δυστυχώς από τις κλήσεις φαίνεται ότι αρχίζει να δημιουργείτε ένα τέτοιο θέμα και θα πρέπει να κοπεί. Όσο είναι καιρός. 


 
Top